Stichting Regenboogbuurt wil bezoekers- en informatiecentrum

De Stichting Regenboogbuurt in Almere wil een Regenboogbuurt Huis realiseren. Dit moet een bezoekerscentrum worden voor bewoners van Almere en toeristen, maar ook voor architecten en ontwerpers uit binnen- en buitenland die werken met kleur in architectuur en landschapsinrichting.

De stichting wil onder meer een tentoonstellingsruimte inrichten en een plek voor lezingen en workshops realiseren. Doel is het verzamelen en delen van informatie en hierdoor de Regenboogbuurt zichtbaarder maken.
Uiteraard wil de stichting een locatie in de Regenboogbuurt. Die locatie zou sowieso op een mooie zichtlocatie moeten liggen en gelijkvloers zijn, zodat ook mensen met een beperking er makkelijk toegang hebben. Om deze locatie te realiseren is de stichting nog op zoek naar fondsen.

Kleur essentieel
De Regenboogbuurt is een kleurrijke buurt. Kleur is hier een essentieel deel van het ontwerp en tot in detail geregisseerd. Daardoor is een uniek samenspel ontstaan tussen de kleuren op de huizen en op de beplanting in de openbare ruimte. Dat is op deze schaal nergens ter wereld gedaan.
Het is een wijk die nationaal en internationaal grote aandacht heeft gekregen en nog steeds krijgt, die door deskundigen, waaronder het Cuypersgenootschap, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, Stichting Kleur&Visie beschouwd wordt als jong cultureel erfgoed van Almere, en die door de enorme verscheidenheid aan op kleur geselecteerde beplanting als Bewoond Arboretum kan worden bestempeld.

Jong Cultureel erfgoed
Het beoogde Regenboogbuurt Huis draagt volgens de stichting bij aan het verzamelen, beschikbaar stellen en delen van gegevens met betrekking tot het unieke ontwerp van de Regenboogbuurt. Daarnaast geeft het bewoners en specialisten een platform om in gesprek te gaan, voorlichting te geven en culturele activiteiten te ontplooien. Hierdoor zal de Regenboogbuurt als jong cultureel erfgoed haar plekje verdienen. En juist die extra informatie zal ervoor zorgen dat bewoners en bezoekers de buurt nog beter kunnen beleven, begrijpen en waarderen.

Historie
De Regenboogbuurt in Almere Buiten is tussen 1994 en 1998 op initiatief van de gemeente Almere ontwikkeld als themawijk met kleur als voornaamste architectonische element. Een kleurenplan is gemaakt door beeldend kunstenaar en kleuradviseur Floor van Dusseldorp. Hij heeft zich laten inspireren door het revolutionaire werk van architect Bruno Taut uit de jaren 20 van de vorige eeuw in Berlijn. De 2078 woningen zijn deels in bezit van de woningcorporaties Ymere, De Alliantie en Goede Stede en AEGON B.V.

Volwassen
Volgend jaar viert de Regenboogbuurt haar 21 jarig bestaan. De buurt is dan volwassen. In september 2019 wordt de buurt ook belicht in een tentoonstelling over Bruno Taut in Museum Het Schip Amsterdam. In voorbereiding daarop wordt de originele maquette van de Regenboogbuurt, die in 1994 op de BouwRAI stond, door vrijwilligers gerestaureerd.

Bron: http://www.almeredezeweek.nl/widgets/2165-wonen/nieuws/1475419-stichting-regenboogbuurt-wil-bezoekers-en-informatiecentrum