BOOTJE


Met dank aan Bert de Ronde voor de foto
.

Dit kunstwerk is gemaakt in 1994. In eerste instantie is het geplaatst in de Beltmolenstraat in de Molenbuurt in Almere. In de beginfase van de ontwikkeling van de noordelijke helft van de Regenboogbuurt is het verplaatst naar haar huidige plek: de Paarlemoervijver in de Regenboogbuurt, langs het doorgaande Gerrit Schulte fietspad. Langs dit pad ligt ter hoogte van het kunstwerk een tegel in de stoep met de naam van het werk en de maker: Bas Maters.

De tekst gaat verder onder de tekeningen (met dank aan Urban Sketchers Almere, 2020)

  

Het kunstwerk bestaat uit een rechtop staand half houten bootje in een felgele kleur. Het werk van beeldend kunstenaar Bas Maters nodigt altijd uit tot verschillende interpretaties. Het lijkt een heel bootje, waarvan de helft onder water is. Daardoor lijkt het alsof het bootje gezonken is. Door de vorm roept het kunstwerk ook associaties op met een kapel, die bescherming biedt.

Maar er is ook een breder perspectief: het kunstwerk verwijst naar de vele scheepswrakken die in Almere in de bodem liggen. Tot zinken gebracht in een gevecht of gezonken door een noodlot, op de voormalige Zuiderzee of in het IJsselmeer. Door voor eeuwig ten onder te gaan, brengt dit bootje een ode aan al die wrakken.

Met dank aan Frans Luke voor de foto.

In winter 2011 / 2012, toen het over het ijs van de Paarlemoervijver gemakkelijk bereikbaar was, is het bootje gemolesteerd. In de lente van 2012 was het bootje weer in volle glorie te bewonderen.

In de eerste maanden van 2020 is het bootje door een storm op drift geraakt. De kunstwacht heeft het opgevist, hersteld en teruggeplaatst. In hetzelfde jaar is het bootje opgenomen in de lijst Sleutelkunstwerken van Nederland: https://www.sleutelwerken.nl/kunstwerken/het-bootje

In 2018 heeft Stichting Regenboogbuurt het initiatief genomen voor het Rondje Regenboogbuurt: een wandelroute van ca. 5 km langs de mooiste plekken van de Regenboogbuurt. Op 20 plekken langs de route kun je via bordjes met een QR code informatie ophalen over geschiedenis en achtergronden, bebouwing, beplanting én kunst in deze bijzondere buurt. De route gaat natuurlijk ook langs: Bootje. Hier vind je de route www.regenboogbuurt.nl/rondjeregenboogbuurt

Vind hier meer www.regenboogbuurt.nl/overderegenboogbuurt, meld je aan voor de maandelijkse instaprondleiding via www.regenboogbuurt.nl/rondleiding of boek een www.regenboogbuurt.nl/rondleidingopmaat over Kunst in de Regenboogbuurt.