VONDST

Dit kunstwerk staat langs het Gerard Monninkpad / Pastelstraat in de Regenboogbuurt in Almere, op een plek nabij de Spectrumbrug, de verbinding tussen de Spectrumdreef en de A6. Het is geplaatst op 26 juni 1996 naar aanleiding van de oplevering van de 100.000ste casco woning in Almere, en geschonken door Heembeton BV, Bemog Projectontwikkeling Almere BV en Nevanco Woningbouw BV. Sinds 1998 heeft dit kunstwerk beroemde buren: de drie Rooie Donders van architect Liesbeth van der Pol.

Het kunstwerk bestaat uit liggende en staande betonnen ‘zwerfkeien’. Ze zijn geïnspireerd op de zwerfkeien die na de ijstijd achterbleven in Flevoland. Tijdens de drooglegging van de polder kwamen ze letterlijk weer boven water. Deze betonnen zwerfkeien zijn door mensenhanden gemaakt, net als de stad, en de provincie, waar ze liggen.

De tekst gaat verder onder de foto (gemaakt bij de onthulling, 1996)

Eén ‘zwerfkei’ is doorgezaagd en bergt een schat in zich: een kern van blauw glas. Dat geeft de naam van het werk een extra betekenis. De foto hieronder laat de oorspronkelijke blauw glazen kern zien. Het glas is echter al snel na de plaatsing van het kunstwerk gemolesteerd en helaas nooit meer hersteld.

Het ontwerp is van architect Ria Smit (geb. 29 nov 1950). Zij studeerde aan de TU Eindhoven. Van 1985 tot 1997 leidde zij samen met Madeleine Steigenga: Steigenga – Smit Architecten in Amsterdam. Daarna vestigde ze bureau Ria Smit Architecten in Amsterdam. Zij ontwierp voor de Regenboogbuurt in Almere de Karmozijnhof, en werd daarna gevraagd om ook een kunstwerk te maken, waarna ‘Vondst’ ontstond.

2020 https://www.almeredezeweek.nl/nieuws/uitgaan/16414/de-kunstambassadeur-zwerfkeien-door-mensenhanden-gemaakt

In 2018 heeft Stichting Regenboogbuurt het initiatief genomen voor het Rondje Regenboogbuurt: een wandelroute van ca. 5 km langs de mooiste plekken van de Regenboogbuurt. Op 20 plekken langs de route kun je via bordjes met een QR code informatie ophalen over geschiedenis en achtergronden, bebouwing, beplanting én kunst in deze bijzondere buurt. De route gaat natuurlijk ook langs: Vondst. Hier vind je de route www.regenboogbuurt.nl/rondjeregenboogbuurt

Vind hier meer www.regenboogbuurt.nl/overderegenboogbuurt, meld je aan voor de maandelijkse instaprondleiding via www.regenboogbuurt.nl/rondleiding of boek een www.regenboogbuurt.nl/rondleidingopmaat over Kunst in de Regenboogbuurt.