OPEN MONUMENTEN DAG IN DE REGENBOOGBUURT

Als jong cultureel erfgoed van Almere doet de Regenboogbuurt natuurlijk mee aan de landelijke Open Monumenten Dag in september. In samenwerking met Erfgoedhuis Almere laat Stichting Regenboogbuurt je deze bijzondere kleurrijke buurt op verschillende manieren beleven. Er is een gevarieerd programma voor jong en oud met expositie, maquettes, workshops, filmmateriaal en rondleidingen.

In 2024 organiseert Stichting Regenboogbuurt een programma rond Aldo van Eyck. Een eerbetoon ter gelegenheid van het feit dat deze beroemde architect 25 jaar geleden (in 1999) is overleden. Hij zei altijd: ‘Mijn favoriete kleur is: REGENBOOG !’

Datum: zaterdag 14 september 2024.

Programma:

Locatie 1: Wijkkantoor, Regenboogweg 45, 1339 ET Almere.
Tijd: 13.00 tot 17.00 uur.
Hier is doorlopend een presentatie van maquettes van en filmmateriaal over de speeltoestellen van Aldo van Eyck. Eveneens doorlopend van 13.00 tot 15.00 uur de indoor workshop ‘Maak je eigen Iglo’. Je kunt hier ook gebruik maken van het toilet en er is koffie en thee.

Hier starten ook Rondleidingen om: 13.00 – 14.00 – 15.00 – 16.00 uur.
Tijdens de rondleidingen maak je kennis met de iconische speeltoestellen van Aldo van Eyck in de Regenboogbuurt en neem je een kijkje in één van de Tower Houses, ontworpen door  architect Julyan Wickham voor bureau van Eyck.
Tijdens een rondleiding voor ouders, kunnen hun kinderen een speurtocht doen: Vind jouw Aldo in de Regenboogbuurt ! Hiervoor is een speurtochtformulier beschikbaar.
Voor meer info klik hier

Locatie 2: Mintplantsoen in de Regenboogbuurt.
Tijd: 13.00 tot 15.00 uur.
Hier is doorlopend de outdoor workshop ‘Van Speeltoestel naar Kunstwerk’.
Samen met een kunstenaar maak jij van de bekende Iglo een waar kunstwerk.
Doe jij ook mee ? Voor meer info klik hier

Het complete programma voor jong en oud is GRATIS !

In 2023 werd Open Monumenten Dag in de Regenboogbuurt gevierd op zondagmiddag 10 september. Het landelijke thema was: Levend/Immaterieel erfgoed. Daarom legden we de focus op Kersenbloesemfeest Almere in de Regenboogbuurt als immaterieel erfgoed Almere.

Er was een gevarieerd programma voor jong en oud met expositie, maquettes, workshops, filmmateriaal, rondleidingen en Japanse verhalen. Omdat de bloesem natuurlijk niet bloeide maar de eerste bladeren al rood kleurden, kwam behalve Hanami ook Koyo/Momiji aan bod. Een nieuwe film over de bloesemlanen ter gelegenheid van 25 jaar Regenboogbuurt beleefde haar premiere. Voor meer info over Kersenbloesemfeest Almere klik hier

Bij eerdere edities richtte Stichting Regenboogbuurt een Pop-Up Museum-voor-één-dag in de buurt in, en organiseerde van daar uit allerlei activiteiten.

Organisatie door Stichting Regenboogbuurt

Met dank aan onze samenwerkingspartners (alfabetisch, sinds 2017):
DEEN/Dekamarkt Regenboogbuurt;
Dirk van den Broek supermarkt Almere Buiten;
Erfgoedhuis Almere;
Gemeente Almere;
Kindercentrum Kunstenmakers;
Kleur in Cultuur;
Philadelphia Wonen in Almere;
Postcode Loterij Buurtfonds;
Stricker Rozen;
Wijkteam Almere Buiten Oost.

Met dank ook aan alle vrijwilligers, in het bijzonder aan de leden van het maquette team: Emile Kriele, Frans Luke, Mar Siersema, Paul Frankvoort en Ruud Boumans (†) en aan Erfgoedhuis Almere voor de foto, gemaakt tijdens de Open Monumenten Dag op 10 september 2022 in het wijkkantoor in de Regenboogbuurt Almere.

www.regenboogbuurt.nl/ontdekderegenboogbuurt op een andere manier.