De Rooie Donders van architect Liesbeth van der Pol zijn de bekendste gebouwen van de Regenboogbuurt, Iconen van Almere. Maar daarachter ligt nog veel meer moois. De Regenboogbuurt is gemaakt op basis van een kleurenplan. Kleurgebruik is essentieel deel van de architectuur en tot in detail geregisseerd. Dat is nergens ter wereld op deze schaal gedaan !
Er zijn prachtige straten en fraaie hofjes, waar de bebouwing en beplanting qua kleur tot in detail op elkaar zijn afgestemd. Behalve Liesbeth van der Pol hebben veel andere bekende architecten er een bijdrage aan geleverd, zoals Aldo van Eyck, Sjoerd Soeters, Kees Rijnboutt en Jeroen Geurst. Tijdens een wandeling ervaar je het best wat kleur met jou doet, zelfs als het weer misschien wat minder mooi is.
In 2018 heeft Stichting Regenboogbuurt het initiatief genomen om een wandelroute van ca. 5 km uit te zetten langs de mooiste plekjes van de Regenboogbuurt: het Rondje Regenboogbuurt !
Behalve routebordjes met pijlen (bevestigd aan lantaarnpalen) zijn er op 20 plekken ook bordjes met een QR code. Via deze codes kun je achtergrondinformatie ophalen over de geschiedenis, bebouwing, beplanting en kunst in deze kleurrijke buurt. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone met QR scanner.
Je kunt jouw wandeling starten bij elk routebordje. Het is ook mogelijk om een half rondje (met de klok mee) te wandelen van de ene naar de andere bushalte.
Bereikbaarheid Regenboogbuurt per:
– Trein: Almere Buiten of Almere Oostvaarders, elk ca. 15 minuten lopen;
– Bus: M7 Halte Regenboogbuurt Noord of Zuid, ca. 1 minuut lopen;
– Auto: gratis parkeren in de hele buurt;
– Fiets: het doorgaande Gerrit Schulte fietspad loopt dwars door de buurt.
Alle bordjes blijven hangen. Je kunt het Rondje Regenboogbuurt dus het hele jaar door op eigen gelegenheid wandelen.
De route loopt enkel over verharde paden. Daardoor is het Rondje Regenboogbuurt geschikt voor iedereen, ook voor rolstoel- of scootmobielgebruikers en families met kinderwagens.
Let op: Groot onderhoud !
In de Regenboogbuurt wordt tussen 2018 en 2025 groot onderhoud in de openbare ruimte gepleegd. Het kan zijn dat in die periode tijdelijk niet alle routebordjes aanwezig zijn.
Wil je zeker zijn dat je de route makkelijk kunt volgen ? Download hier de wandelroute. Je kunt hem evt. zelf printen.
Wil je zeker zijn dat je geen bordjes met QR code mist ?
Bestel dan via info@regenboogbuurt.nl de folder (gevouwen A4) a € 0,50 p.stuk. Hierop staan behalve de wandelroute van ca. 5 km ook de locaties van de 20 QR code bordjes aangegeven.
Door deze aanschaf help je om het Rondje Regenboogbuurt in stand te houden.
Mis je ergens een bordje, of wijst een pijl je het bos in ? Meld het ons via info@regenboogbuurt.nl, zodat we het kunnen herstellen.
Hartelijk dank alvast voor je oplettendheid !
Organisatie door Stichting Regenboogbuurt
Met dank aan onze samenwerkingspartners voor dit project (alfabetisch):
Oranjefonds;
Rabobank Almere;
Stichting Almeerdaagse;
WeetHoeJeLeeft.
Met dank ook aan alle vrijwilligers, in het bijzonder aan beeldend kunstenaar en kleuradviseur Floor van Dusseldorp voor het maken van dit logo voor Stichting Regenboogbuurt. Ons logo is op alle bordjes van dit project te zien.
Het is ook mogelijk om een rondleiding te boeken.
Ben je alleen, met z’n tweeën of met een groep tot 8 personen ? Dan kun je aansluiten bij de maandelijkse instaprondleiding www.regenboogbuurt.nl/rondleiding
Ben je met een grotere groep of wil je een rondleiding op een ander moment, met een ander thema of in een andere taal ? Kijk dan hier: www.regenboogbuurt.nl/rondleidingopmaat
www.regenboogbuurt.nl/ontdekderegenboogbuurt op een andere manier.