GESCHIEDENIS EN ACHTERGRONDEN VAN DE REGENBOOGBUURT

In het midden van de 90-er jaren van de vorige eeuw is, op initiatief en onder strakke regie van de gemeente Almere, de Regenboogbuurt in Almere Buiten gerealiseerd. Een buurt met ruim 2000 verschillende typen woningen en tientallen soorten bomen en struiken, ontwikkeld rond het thema ‘kleur’. Een buurt die (inter)nationaal heel veel aandacht heeft gekregen en nog steeds krijgt, sinds hij in 1994 op de BouwRAI middels een enorme maquette werd gepresenteerd. Veel bekende (landschaps)architecten hebben eraan meegewerkt, waaronder Alle Hosper, Liesbeth van der Pol, Aldo van Eyck, Jeroen Geurst, Sjoerd Soeters en René van der Velde. Inmiddels mag de Regenboogbuurt beschouwd worden als jong cultureel erfgoed van Almere.

De tekst gaat verder onder de foto (gemaakt op de BouwRAI, 1994).

Met dank aan Joop de Vries voor de foto.

De Regenboogbuurt is een kleurrijke buurt, maar geen buurt met zo maar wat kleurtjes. Kleur is hier geen smaak- of modegerelateerde toevoeging of omgevallen kleurdoos, maar essentieel deel van de integrale ontwerpvisie en tot in detail geregisseerd. Onder leiding van Hans Laumanns, projectleider namens de gemeente Almere en van oorsprong landschapsarchitect, met Henk de Boer als stedebouwkundige en Floor van Dusseldorp als kleuradviseur, een belangrijk expert op dit gebied, is een uniek samenspel ontstaan tussen de kleuren op de huizen en de beplanting in de openbare ruimte: een bewoond Arboretum. Dat is op deze schaal nergens ter wereld gedaan !

De tekst gaat verder onder de foto (gemaakt in de Terracottastraat, 2006)

Met dank aan Diana van Diepen voor de foto.

De Regenboogbuurt is daarmee het grootste eerbetoon aan het kleurrijke werk van haar belangrijkste inspiratiebron, de revolutionaire architect Bruno Taut (1880-1938), die onder meer in Duitsland en Japan woonde en werkte en in Turkije begraven ligt. Enkele van door hem ontworpen Siedlungen in Berlijn en Magdeburg zijn UNESCO werelderfgoed. Zijn invloed op de Regenboogbuurt is het duidelijkst zichtbaar in het uitgesproken kleurgebruik en de platte daken. De twee lange lanen met ruim 850 (!) Japanse sierkersen op zichtlocaties in de Regenboogbuurt bieden, in combinatie met de kleuren op de huizen erachter, een zelfde kleureffect als in Berlijn, en verwijzen tegelijkertijd naar het verblijf van Taut in Japan.

Wil je meer weten ?
Je vindt meer via www.regenboogbuurt.nl/overderegenboogbuurt of meld je aan voor de maandelijkse maandelijkse instaprondleiding via www.regenboogbuurt.nl/rondleiding