Jan Frans de Hartog, voormalig hoofd van de afdeling Stedenbouwkundig Ontwerp van de gemeente Almere, stuurde ons in oktober 2015 onderstaande foto, waarop toenmalig minister Margreet de Boer en burgemeester Ralf Pans in het stadhuis van Almere de grote maquette van de Regenboogbuurt bekijken. Op de andere foto is dezelfde maquette op de BouwRAI 1994 in Amsterdam te zien.
Hij schreef ons: ‘Deze maquette heeft een bijzondere rol gespeeld bij de kleurontwikkeling van de buurt. Van elk gebouw werd een gedetailleerd model in kleur gemaakt. Aan de hand van discussies tussen kleuradviseurs, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten vond de afstemming van de kleuren plaats. Het is een illustratie hoe zorgvuldig deze buurt is ontwikkeld. Nergens in Nederland is zoveel aandacht aan de kleurstelling van een woonbuurt besteed.’
In samenwerking met BataviaLand Lelystad en Erfgoedhuis Almere wordt de originele maquette van de Regenboogbuurt door vrijwilligers gerestaureerd. De oorspronkelijke maker en de huidige conservator zijn als adviseurs bij de restauratie betrokken. Met dezelfde bescheiden maquettematerialen en -technieken die ook toen gebruikt zijn, wordt de maquette stukje voor stukje teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Waar complete huizenblokken verloren zijn gegaan kunnen in overleg nieuwe technieken worden toegepast (3D printen?). De boompjes in alle maten en verschillende kleuren worden weer in ere hersteld en waar nodig bijgeplant. De maquette bestaat uit 27 delen van verschillend formaat met een totale oppervlakte van 560 x 470 cm. Museum Het Schip Amsterdam en Erfgoedhuis Almere hebben belangstelling om delen ervan tentoon te stellen. Het geheel past alleen in een grote ruimte, bijvoorbeeld het Stadhuis, KAF of BataviaLand. Heeft u interesse om aan de restauratie van de maquette mee te werken? Laat het ons weten!