Al vóór de bouw had de Regenboogbuurt een eigen boek (Stedebouw en Kleur door Marc A. Visser en Margriet Pflug, februari 1995). Nu, 21 jaar na de oplevering van de Rode Donders in 1998, kreeg de Regenboogbuurt voor het eerst sinds haar voltooiing aandacht in een museum.
In het eerste weekend van november was de originele kleurrijke werkmaquette van de Regenboogbuurt in Batavialand in Lelystad te bewonderen. Het is het grootste schaalmodel dat Batavialand in bezit heeft. Bij het nameten bleek hij zelfs nog groter dan eerder gedacht; maar liefst 5,5 bij 5,5 meter.
De maquette stond in 1994 op de BouwRAI, daarna in het gemeentehuis van Almere, en vervolgens heeft hij na veel omzwervingen en avonturen Batavialand bereikt. Op initiatief van Stichting Regenboogbuurt is hij in de afgelopen anderhalf jaar door een team van vijf vrijwilligers gerestaureerd. Dit team was aanwezig tijdens het hele tentoonstellingsweekend. Daardoor konden bezoekers vragen stellen over de maquette toen en nu, en over het bijzondere karakter van de Regenboogbuurt. Ook waren filmpjes te zien die het restauratieproces toonden.
Heel veel (oud)Regenboogbuurtbewoners en andere geinteresseerden, zelfs Belgen, Fransen en Duitsers hebben de maquette bewonderd en de verhalen erachter gehoord. Er kwamen maar liefst een kleine tweehonderd bezoekers in drie dagen tijd.
Klik hier voor het overzichtsfilmpje dat Paul Frankvoort van de restauratie maakte.
Klik hier voor het filmpje dat Jan Frans de Hartog van de eindfase van de restauratie maakte.