DAG VAN DE ARCHITECTUUR 2021

DAG VAN DE ARCHITECTUUR

Rondwandelingen door de Regenboogbuurt olv deskundige lokale gidsen.

 Zaterdag 19 juni 2021

13.30-15.30 Iconen van de Regenboogbuurt 10,- p pers

Geïnspireerd op het boek ‘Iconen van Almere’ uit 2016. Aan bod komen de ontwerpen van Liesbeth van der Pol, bureau Wickham-van Eyck en bureau Geurst en Schulze. En waarom zijn ook speeltoestellen en beplanting Iconen van de Regenboogbuurt?

 14.00-15.30 Liesbeth van der Pol in de Regenboogbuurt 7,50 p pers

Liesbeth van der Pol, oud-rijksbouwmeester, heeft niet één maar twéé ontwerpen voor de Regenboogbuurt gemaakt. Zij tekende voor de bekendste Iconen van Almere, die al vanaf de A6 te zien zijn: de drie Rode Donders. Hoe kwamen de Donders zo rood? Wat hebben Duitsland, Frankrijk en India met haar ontwerpen te maken? En andere verhalen.

 

Zondag 20 juni 2021

13.30-15.30 Ontdek de invloed van Bruno Taut in de Regenboogbuurt  9,50 p pers

(maandelijkse themawandeling)

De revolutionaire Duitse architect Bruno Taut (1880-1938) was de belangrijkste inspiratiebron voor de Regenboogbuurt. Zijn werk in Berlijn is UNESCO Werelderfgoed.
De Regenboogbuurt in Almere (1994-1998) is het grootste eerbetoon ter wereld aan zijn kleurrijke werk. Beleef vandaag Berlijn in Almere, covid proof en CO2 neutraal. Wat was zijn invloed en waar is die hier te zien?

 

14.00-15.30 Liesbeth van der Pol in de Regenboogbuurt 7,50 p pers

Liesbeth van der Pol, oud-rijksbouwmeester, heeft niet één maar twéé ontwerpen voor de Regenboogbuurt gemaakt. Zij tekende voor de bekendste Iconen van Almere, die al vanaf de A6 te zien zijn: de drie Rode Donders. Hoe kwamen de Donders zo rood? Wat hebben Duitsland, Frankrijk en India met haar ontwerpen te maken? En andere verhalen.

Wij houden ons aan regels en richtlijnen mbt het coronavirus, dus kleine groepen, en vol = vol. U dient zich tevoren aan te melden via www.regenboogbuurt.nl/rondleiding of info@regenboogbuurt.nl U ontvangt altijd een bevestiging per email (kijk in uw spambox).

Vertrekpunt is het schoolplein aan de voorzijde van Basisschool Het Spectrum, Regenboogweg 47, 1339 ET Almere, naast supermarkt DEEN (hier keert u ook weer terug).
Er is toiletgelegenheid.

Bereikbaarheid per:
– Trein: Almere Buiten en Almere Oostvaarders, elk ca. 15 minuten lopen;
– Bus: M7 Halte Regenboogbuurt Noord, ca. 1 minuut lopen;
– Auto: gratis parkeren aan de Regenboogweg;

Meer informatie of aanmelden? Mail naar info@regenboogbuurt.nl of bel 06-37270627

Expositie: BLOESEM! VERLENGD TOT 1 JULI !

Expositie: BLOESEM!

VERLENGD TOT 1 JULI !

Stichting Regenboogbuurt en Erfgoedhuis Almere hebben samen een expositie gemaakt over het Kersenbloesemfeest Almere. Vanaf de week van 20 april is de expositie BLOESEM! te zien verspreid over op 5 (!) expolocaties in Almere Buiten.

Op de hoofdlocatie, de Erfgoedetalage aan het Baltimoreplein (Naast de fietsenstalling), leer je via enkele tekstpanelen meer over het Kersenbloesemfeest als immaterieel erfgoed van Japan en Almere. Op deze en alle andere expositielocaties zijn afdrukken van foto’s, tekeningen en schilderijen, en ook enkele originele werken, te zien van de bloesembomen in de Regenboogbuurt. Al deze werken zijn ingezonden door bewoners van Almere en andere bezoekers van de bloesemlanen. De jongste inzender is 5 jaar, de jongste fotografen zijn 9 jaar.

De expositie is tot 1 juli gratis en coronaproof 24/7 te zien in de Erfgoedetalage (Baltimoreplein 112) en in de ramen van Creatief Centrum Delen en Meer (Noordeinde 56), Kerkcentrum De Wegwijzer (Makassarweg 80) en Basisschool Het Spectrum (Regenboogweg 47). Tot 1 juli is als bonuslocatie Cultuurhuis Almere Buiten-in-wording toegevoegd (Baltimoreplein 106).

Er is een bloesemroute uitgezet voor een wandeling of fietstocht langs alle locaties. Deze komt ook langs de twee lanen met samen 850 (!) Japanse sierkersenbomen in de Regenboogbuurt, waar de meeste inzenders hun werk hebben gemaakt. De route is aangegeven op de plattegrond hieronder. Veel plezier!

Volg ontwikkelingen rond de bloesem en de expositie via www.facebook.com/kersenbloesemfeestalmere

Downloaden kan ook via: BLOESEMROUTE.

Erfgoedhuis Almere toont Regenboogbuurt in mini pop up expo

Erfgoedhuis Almere wijdt vanaf 9 december 2020 een mini pop up expositie aan de Regenboogbuurt en haar voornaamste inspiratiebron, architect Bruno Taut (1880-1938). De Regenboogbuurt wordt belicht als jong cultureel erfgoed van Almere; er is ook aandacht voor het Kersenbloesemfeest Almere als immaterieel erfgoed.

De mini pop up expo staat in de etalage van het Erfgoedhuis, aan het Baltimoreplein in Almere Buiten. Daardoor is hij 24/7, dus ook als het Erfgoedhuis gesloten is, gratis en coronaproof te bezichtigen.
De expositie is tot stand gekomen ism Stichting Regenboogbuurt en loopt tot 10 februari 2021. Meer info: https://www.almere.nl/over-almere/actueel/nieuwsitem/presentatie-erfgoedhuis-over-bruno-taut-en-de-regenboogbuurt

Tip: de expo is vlak naast station Almere Buiten, op ca. 15 minuten lopen vanaf de Regenboogbuurt, dus perfect te combineren met het wandelen van een Rondje Regenboogbuurt op eigen gelegenheid.

Regenboogbuurt lanceert Insecten Donder

Insecten Donder (naar ontwerp van Liesbeth van der Pol ontwikkeld door Stichting Regenboogbuurt)
Een Insectenhotel van hout en bamboe, onder architectuur gebouwd want in de vorm van een Rode Donder, voor in je eigen tuin. Je ontvangt alle benodigde materialen en een duidelijke instructie in een papieren tasje. Leuk om zelf in elkaar te zetten, leuk om cadeau te geven.
Voor meer informatie klik hier

 

Tweede Kersenbloesemfeest Almere  in de Regenboogbuurt vooraankondiging

In 1998 werd de Regenboogbuurt voltooid met de oplevering van de drie Rode Donders van architect Liesbeth van der Pol. In 2019 was de buurt 21 jaar oud en dus: volwassen. Dat gold ook voor de 850 (!) Japanse sierkersenbomen, die essentieel onderdeel zijn van de originele ontwerpvisie van de Regenboogbuurt. 2019 was daarmee het perfecte jaar voor het allereerste Kersenbloesemfeest Almere. In de Regenboogbuurt natuurlijk!

Dit feest was een groot succes. Een vervolg kan dan ook niet uitblijven. Feest u ook mee?

Het Kersenbloesemfeest Almere draait om de Japanse traditie om samen met vrienden, familie en buren te picknicken onder de kersenbloesembomen. De uitbundige bloei viert het begin van de lente, de korte bloeiperiode en de ‘sneeuw’ van vallende bloemblaadjes herinnert aan de vergankelijkheid van het leven.

Onder de Japanse sierkersen op een klein deel van de grasstrook langs het fietspad aan de Terracottastraat komen wat tafels en bankjes. Natuurlijk mag u zelf ook kleden, kussens en dekens meenemen om op te zitten (en evt. plastic voor eronder).

U mag zelf een picknickmand met eten en drinken meenemen, maar u kunt ook ter plaatse een speciaal, aantrekkelijk geprijsd, Sakura Menu bestellen. Dit wordt door Restaurant Tang Dynastie verzorgd. Bij het karretje van Paul kunt u terecht voor een ijselijk lekker toetje met keuze uit Japanse favorieten als groen matcha-, zwart sesam- of roze chocolade ijs. Hoe lekker is dat?

Het picknicken wordt opgeluisterd met gratis entertainment en activiteiten voor jong en oud rond het thema Japan. Denk aan: papiervouwen (origami), kersenbloesempjes haken, bloesemtakken knutselen, sudokus maken, Oosterse beweegkunst, Aikido, etc. Kinderen kunnen zich binnen het thema laten schminken, bijvoorbeeld als geisha. Een fotograaf zet je graag in stijl op de foto. En dit is nog niet alles!

Wat denk je van een wandeling met een gids onder de bloesembomen? Tijdens de wandeling van ruim 1,5 km leer je op de heenweg meer over de betekenis van Sakura en de achtergronden van het Japanse kersenbloesemfeest. Op de terugweg hoor je alles over de Regenboogbuurt als bewoond Arboretum, de keuze voor de geënte Japanse sierkersenbomen, en hoe de Regenboogbuurt met Japan verbonden is.

Het feest en alle activiteiten zijn GRATIS!

Het is een hele uitdaging; een feest organiseren zonder dat de datum vaststaat. Want wij bepalen de datum niet, nee, dat doet de natuur voor ons! Het wordt een zaterdag of zondag, tussen half maart en half april, afhankelijk van de bloesem en de weersverwachting. Ook 13 april, tweede paasdag, is een optie. Ca. twee weken van tevoren pas kunnen we de dag, datum en tijdstip communiceren. Heel bijzonder, en vooral: spannend!

Het programma ‘Goedemorgen Nederland’ besteedde in 2018 met dit filmpje van Omroep Flevoland op landelijke tv aandacht aan de kersenbloesem in de Regenboogbuurt.
Klik hier voor de filmopname. 

Jan-Frans de Hartog maakte in 2019 een prachtig filmverslag van het eerste Kersenbloesemfeest Almere. Klik hier voor de filmopname.

Volg ons op facebook voor de meest actuele informatie over Kersenbloesemfeest Almere en vooral: mis het feest niet! www.facebook.com/kersenbloesemfeestalmere

Van het bestuur

Stichting Regenboogbuurt bestaat alweer drie jaar.

Dit jaar staat voor ons in het teken van de tentoonstelling over de revolutionaire architect Bruno Taut (1880-1938) in Museum Het Schip in Amsterdam, waaraan al sinds 2017 in samenwerking met Stichting Regenboogbuurt aan gewerkt wordt. Omdat de Regenboogbuurt het grootste eerbetoon ter wereld is aan het kleurrijke werk van deze architect, zal ook de Regenboogbuurt daarin belicht worden. Rondom de tentoonstelling wordt een themaprogramma opgezet, waaronder ook activiteiten in Almere.
De rondleidingen in de Regenboogbuurt van Stichting Regenboogbuurt laten de verbanden duidelijk zien. Ontdek de invloed van Bruno Taut in de Regenboogbuurt!

Maar er is meer.

Er staat een tweede editie van het Kersenbloesemfeest Almere gepland. Wanneer? Als de bloesem bloeit! Volg de ontwikkelingen op www.facebook.com/kersenbloesemfeestalmere

Na de restauratie van de originele maquette van de Regenboogbuurt uit 1994, volgt het project Iconen van de Regenboogbuurt. Basis vormt het boek Iconen van Almere. Daarin zijn opgenomen de Rode Donders en Klein India van Liesbeth van der Pol, de Tower Houses van bureau van Eyck en de héle Regenboogbuurt, verbeeld door het project van Geurst & Schulze (met de multicolor voordeuren). Natuurlijk worden ook de Japanse sierkersen en de speeltoestellen naar origineel ontwerp van Aldo van Eyck niet vergeten.

Ook InsectenDonders en VogelDonders staan op de planning.

U ziet: genoeg te doen. Heeft u ‘iets’ met kleur en/of architectuur, cultuur en/of erfgoed, en lijkt het u leuk om op bestuurlijk en/of uitvoerend niveau bij te dragen aan het versterken van het unieke karakter van de Regenboogbuurt? Dan komen wij graag met u in contact! Het is fijn als u in de Regenboogbuurt woont, maar u bent ook van harte welkom als dat niet zo is. We zien uw mailtje graag tegemoet, of liever nog een persoonlijke kennismaking. Dat kan heel makkelijk tijdens één van onze maandelijkse inloopavonden; de data vindt u in de agenda.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van Stichting Regenboogbuurt

Nieuwjaarsbijeenkomst Regenboogbuurt

Op 23 januari 2020 vond de Nieuwjaarsbijeenkomst voor de Regenboogbuurt plaats in het wijkkantoor. Deze was gezamenlijk georganiseerd door Wijkteam Buiten Midden, Stichting Regenboogbuurt, Buurtpreventie Regenboogbuurt/Whatsapp Groepen Regenboogbuurt en Repair Café Regenboogbuurt, en was bedoeld voor alle bewoners van de Regenboogbuurt.
Het informele karakter van de bijeenkomst gaf iedereen de kans om de mensen achter deze organisaties én uw buurtgenoten (beter) te leren kennen. De gezamenlijke organisaties boden alle gasten een bescheiden hapje en drankje aan. Het was een gezellige ontmoeting.

Tijdens de avond werden de winnaars bekend gemaakt van de verlichtingswedstrijd Regenboogbuurt in het Licht 2019. In de categorie mooiste (kerst)verlichting heeft gewonnen:

De jury heeft besloten om een bijzondere prijs uit te reiken aan de bewoners van een huis op het Mintplantsoen, die behalve prachtige verlichting in hun eigen voortuin, ook een complete kerststal op het plantsoen hadden neergezet.

Uiteraard mag niet onvermeld blijven Mintplantsoen 30, waar in de kerstperiode wederom tweemaal per avond (stipt om 19.00 en 20.00) een compleet licht-, muziek- én sneeuwspektakel te bewonderen was: Rainbow Lights Holland. Héél bijzonder!

Bezoek in de volgende kerstperiode dus zeker dit bijzondere ‘Kerst’plantsoen in de Regenboogbuurt.

Hartelijk dank als u er was en graag tot gauw!
Namens de gezamenlijke organisaties Regenboogbuurt

Bewonersavond Vele Kleuren Groen voor fase 2

Op 10 december 2019 organiseerde Stichting Regenboogbuurt de tweede informatieavond, door buurtbewoners voor buurtbewoners, in het kader van het groot onderhoud dat tussen 2018 en 2022 door de gemeente wordt uitgevoerd. Dit keer is de avond bedoeld voor fase 2. Het programma, met de naam Vele Kleuren Groen, is een aanvulling op de inloopavonden van de gemeente.

De uitnodiging hiervoor werd in de straten die horen bij fase 2 van het groot onderhoud door een aantal bewoners uit de Regenboogbuurt huis aan huis verspreid en geplaatst in de facebookgroep Stichting Regenboogbuurt

De avond, met als hoofdgasten René van der Velde, samen met Alle Hosper indertijd landschapsarchitect van de Regenboogbuurt, en zijn collega Huub Rovers, boomdeskundige, was goed bezocht en leverde voor iedereen veel informatie op.

Op 12 juli 2018 organiseerde Stichting Regenboogbuurt al eenzelfde avond voor fase 1, en is voornemens om ook voor fase 3 en 4 zo’n avond te organiseren.

Klik hier voor voorzijde van de flyer.

Klik hier voor achterzijde van de flyer.

Regenboogbuurt in het Licht 2019 start

Direct na Sinterklaas op 5 december is het startschot gegeven voor de tweede editie van de verlichtingswedstrijd in onze Regenboogbuurt: Regenboogbuurt in het Licht 2019.

Wie heeft de mooiste (kerst)verlichting?
Wie heeft de beste (anti-inbraak)verlichting?

Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Buurtpreventie en Stichting Regenboogbuurt samen. Iedereen is welkom om mee te doen!

Klik hier voor de voorzijde van de flyer met alle info.
Klik hier voor de achterzijde van de flyer met alle info.
Meer informatie staat ook in de facebookgroep https://www.facebook.com/groups/regenboogbuurtalmere/

De uiterste aanmelddatum onder vermelding van naam en adres is 6 januari 2020.

De winnaars in beide categorieën worden bekend gemaakt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst op donderdag 23 januari 2020 19.00 – 21.00 in het wijkkantoor.