Gezocht: Ambassadeurs voor de Regenboogbuurt

Woon je in de Regenboogbuurt, ben je enthousiast over je buurt en wil je je enthousiasme graag delen? Dan zoeken wij jou! Als Ambassadeur maak je kennis met nieuwe bewoners in je eigen straat of project.          

Je mag hen namens Stichting Regenboogbuurt een welkomsttasje met waardebonnen en leuke gadgets overhandigen. En natuurlijk: veel informatie over de Regenboogbuurt! Nieuwe bewoners kunnen zich via email bij ons aanmelden om het tasje op te halen of thuis te ontvangen. Een mooie gelegenheid om hen iets te vertellen over deze buurt (wat is waar?), de geschiedenis en over het unieke karakter ervan.        

Wil je hier zelf eerst meer over weten, of meteen als Ambassadeur aan de slag? Of wil je iets bijdragen aan het welkomsttasjes, als bewoner of ondernemer? Neem dan gerust contact met ons op via info@regenboogbuurt.nl. Of kom persoonlijk even langs tijdens onze inloopavond, elke derde dinsdagavond van de maand; tijd en plaats vind je in de agenda. Graag tot dan!

Met vriendelijke groet,

Diana van Diepen, secretaris

Originele maquette Regenboogbuurt wordt gerestaureerd

Jan Frans de Hartog, voormalig hoofd van de afdeling Stedenbouwkundig Ontwerp van de gemeente Almere, stuurde ons in oktober 2015 de rechter foto, waarop minister Margreet de Boer en burgemeester Ralf Pans de maquette van Regenboogbuurt bekijken.

Hij schreef ons: ‘Deze maquette heeft een bijzondere rol gespeeld bij de kleurontwikkeling van de buurt. Van elk gebouw werd een gedetailleerd model in kleur gemaakt. Aan de hand van discussies tussen kleuradviseurs, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten vond de afstemming van de kleuren plaats. Het is een illustratie hoe zorgvuldig deze buurt is ontwikkeld. Nergens in Nederland  is zoveel aandacht aan de kleurstelling van een woonbuurt besteed.’

 

In samenwerking met BataviaLand Lelystad, Erfgoedhuis Almere en Windesheim Almere wordt door vrijwilligers de originele maquette van de Regenboogbuurt (in 1994 in de BouwRai geëxposeerd, zie foto links, en daarna in het Stadhuis van Almere, zie foto rechts) gerestaureerd. De oorspronkelijke maker, Joop de Vries uit Almere, is als adviseur bij de restauratie betrokken. Met dezelfde bescheiden maquettematerialen en -technieken die ook toen gebruikt zijn, wordt de maquette stukje voor stukje teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Waar complete huizenblokken verloren zijn gegaan kunnen nieuwe technieken worden toegepast (3D printen). De maquette bestaat uit 27 delen van verschillend formaat met een totale oppervlakte van 560 x 470 cm. Museum Het Schip Amsterdam en Erfgoedhuis Almere hebben belangstelling om delen ervan tentoon te stellen. Het geheel past alleen in een grote ruimte, bijvoorbeeld het Stadhuis, KAF of BataviaLand. Heb je interesse om aan de restauratie van de maquette mee te werken? Stuur dan even een mailtje naar info@regenboogbuurt.nl

Kersenbloesem Regenboogbuurt landelijk in het nieuws

De twee lange lanen met samen maar liefst ruim 800 (!) bleekroze sierkersenbomen in de Regenboogbuurt (Terracottastraat/Sepiastraat en Siennastraat/Zwavelgeelstraat) konden ook dit jaar weer op een grote belangstelling rekenen. Bruiden, paarden, honden, oldtimers en vooral heel veel families met kinderen kwamen zichzelf en elkaar onder de bloemenpracht op de foto zetten. Dankzij het BLOESEM ALERT op deze website en de facebookgroep https://www.facebook.com/groups/956947087704553/ kon iedereen op tijd zijn voor de mooiste foto’s.

Goedemorgen Nederland besteedde er zelfs op tv aandacht aan!

Klik hier voor de filmopname.

Ook in 2019 plaatsen we weer BLOESEM ALERTS voor de kersenbloesem. De bloeiperiode is, afhankelijk van de natuur, ca. 2 weken lang in de maand april.

 

Landelijke Opschoondag in de Regenboogbuurt

Zaterdag 24 maart was een heerlijke opruimdag. Er waren een aantal enthousiaste kinderen die in de strijd om de hoofdprijs een mooie buit verzameld hadden. Uiteindelijk ging Kiara er met de winst vandoor. Zij kreeg een uniek handgemaakt Regenboogvarkentje van het Creatief Huiskamercafé. Dankzij supermarkt Deen hadden we een mooie plek om de handschoenen en grijpers uit te stallen en kregen alle vrijwilligers iets lekkers te drinken en te eten. Naast het vullen van de vuilniszakken hebben we materiaal uit kunnen delen aan mensen die graag in hun eigen straat of tijdens het wandelen met de hond hun steentje bij willen dragen.
Er is helaas genoeg zwerfvuil voor iedereen. We weten dat veel bewoners zich hieraan ergeren. Wij ook. Wij geven graag het goede voorbeeld. Door het zwerfvuil daadwerkelijk op te rapen, hopen wij bewoners hier bewuster mee om te laten gaan. Daarnaast vinden we het leuk om onze buren te leren kennen, samen te wandelen en tegelijkertijd de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Daarom verzamelen we elke zondag een uurtje zwerfvuil. Tijd: 12.00-13.00. Startpunt: Siennastraat 215. Kinderen en huisdieren zijn ook welkom. Er zit geen verplichting aan, kom vooral eens kijken! Ga je liever individueel aan de slag maar heb je nog geen grijper en handschoenen? Dan ben je van harte welkom om dit materiaal op te halen.
Graag tot aanstaande zondag!
Met vriendelijke groet,
Eva, Stichting Regenboogbuurt, en Nicky, Creatief Huiskamer Café Regenboogbuurt

Eerste welkomsttasjes uitgereikt

Woon je pas in de Regenboogbuurt? Dan heet Stichting Regenboogbuurt je van harte welkom!   

Dankzij onze samenwerking met een aantal partijen kunnen we je een welkomsttasje met waardebonnen en leuke gadgets aanbieden. En natuurlijk: veel informatie over de Regenboogbuurt! Nieuwe bewoners kunnen zich via email bij ons aanmelden om het tasje op te halen of thuis te ontvangen. Een mooie gelegenheid om kennis te maken!

Wil je iets bijdragen aan het welkomsttasje, als bewoner of ondernemer? Neem dan gerust contact met ons op via info@regenboogbuurt.nl

Met vriendelijke groet,

Diana van Diepen, secretaris

 

NL Doet 2018: Rondje Regenboogbuurt is een feit

 

 

De Rode Donders van architect Liesbeth van der Pol zijn de bekendste gebouwen van de Regenboogbuurt, misschien wel van Almere. Maar daarachter ligt nog veel meer moois. De Regenboogbuurt is gemaakt op basis van een kleurenplan. Kleurgebruik is essentieel deel van de architectuur en tot in detail geregisseerd. Dat is nergens ter wereld op deze schaal gedaan.
Er zijn prachtige straten en fraaie hofjes, waar de bebouwing en beplanting qua kleur tot in detail op elkaar zijn afgestemd. Vele bekende architecten zoals Sjoerd Soeters, Aldo van Eyck, Liesbeth van der Pol en Jeroen Geurst hebben er een bijdrage aan geleverd. Tijdens een wandeling ervaart u het best wat kleur met u doet, zelfs als het weer misschien wat minder mooi is.
Stichting Regenboogbuurt heeft daarom het initiatief genomen om bordjes te ontwikkelen met pijlen voor wandelroutes door de Regenboogbuurt en met QR codes voor toegang tot achtergrondinformatie over de Regenboogbuurt. Een Rondje Regenboogbuurt!
We zijn bij de uitvoering ondersteund door het Oranjefonds (NL Doet) en de Rabobank Almere (Clubkasactie) en werken daarbij samen met De Almeerdaagse (deze nieuwe routes sluiten aan op hun bestaande routes) en Weethoejeleeft in Almere (zij maakten de bordjes gereed voor montage).
Tijdens NL Doet op 10 maart 2018 hebben een aantal vrijwilligers deze bordjes in de buurt geplaatst.
Resultaat is dat er op dit moment drie opties zijn om aan de hand van bordjes een route door de buurt te lopen: er zijn twee routes uitgezet van elk 2,5 km door delen van de buurt (oost en west) en een route van 5 km door de hele buurt. Mogelijke startpunten zijn: de bushaltes Regenboogbuurt Noord en Zuid en Almeerdaagse wandelknooppunt 579. In de komende periode komen er dankzij 2 nieuwe wandelknooppunten van De Almeerdaagse twee extra routes bij van elk 2,5 km door delen van de buurt (noord en zuid).
Via bordjes met QR codes langs de routes kun je achtergrondinformatie ophalen over de geschiedenis, bebouwing, beplanting en kunst in de Regenboogbuurt. Er zijn op dit moment 4 bordjes met QR codes geplaatst. In de komende periode komen er nog 16 bij.
De bordjes blijven gewoon hangen, net als de bordjes van De Almeerdaagse. Je kunt deze routes dus het hele jaar door op eigen gelegenheid wandelen. De paden zijn over de hele route verhard, dus geschikt voor iedereen!

 

Van de voorzitter

Stichting Regenboogbuurt bestaat alweer een jaar. Onze ambities blijven hoog en voor dit jaar staan er veel nieuwe activiteiten gepland. Bijvoorbeeld een informatieve wandelroute door de buurt ism De Almeerdaagse, en een samenwerking met museum Het Schip in Amsterdam voor een tentoonstelling.
Natuurlijk krijgen ook bestaande evenementen een vervolg, zoals deelname aan de Open Monumentendagen.
Helaas hebben we als bestuur afscheid moeten nemen van Pieter, Cor en Ineke. Zij hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de eerste stappen die we als Stichting hebben gezet in de richting van onze toekomstdromen. Het is fijn om te merken dat ze onze doelen blijven steunen.
Omdat we veel dingen willen oppakken hopen we dit jaar ons bestuur weer uit te breiden. Lijkt het je leuk om op bestuurlijk en/of uitvoerend niveau bij te dragen aan behoud, bescherming en promotie van het unieke karakter van de Regenboogbuurt? Dan komen wij graag met je in contact! We zien je mailtje graag tegemoet, of liever nog een persoonlijke kennismaking. Dat kan heel makkelijk tijdens één van onze maandelijkse inloopavonden; de data vind je in de agenda.
Met vriendelijke groet,
Eva van Oene, voorzitter