Tweede Kersenbloesemfeest Almere  in de Regenboogbuurt vooraankondiging

In 1998 werd de Regenboogbuurt voltooid met de oplevering van de drie Rode Donders van architect Liesbeth van der Pol. In 2019 was de buurt 21 jaar oud en dus: volwassen. Dat gold ook voor de 850 (!) Japanse sierkersenbomen, die essentieel onderdeel zijn van de originele ontwerpvisie van de Regenboogbuurt. 2019 was daarmee het perfecte jaar voor het allereerste Kersenbloesemfeest Almere. In de Regenboogbuurt natuurlijk!

Dit feest was een groot succes. Een vervolg kan dan ook niet uitblijven. Feest u ook mee?

Het Kersenbloesemfeest Almere draait om de Japanse traditie om samen met vrienden, familie en buren te picknicken onder de kersenbloesembomen. De uitbundige bloei viert het begin van de lente, de korte bloeiperiode en de ‘sneeuw’ van vallende bloemblaadjes herinnert aan de vergankelijkheid van het leven.

Onder de Japanse sierkersen op een klein deel van de grasstrook langs het fietspad aan de Terracottastraat komen wat tafels en bankjes. Natuurlijk mag u zelf ook kleden, kussens en dekens meenemen om op te zitten (en evt. plastic voor eronder).

U mag zelf een picknickmand met eten en drinken meenemen, maar u kunt ook ter plaatse een speciaal, aantrekkelijk geprijsd, Sakura Menu bestellen. Dit wordt door Restaurant Tang Dynastie verzorgd. Bij het karretje van Paul kunt u terecht voor een ijselijk lekker toetje met keuze uit Japanse favorieten als groen matcha-, zwart sesam- of roze chocolade ijs. Hoe lekker is dat?

Het picknicken wordt opgeluisterd met gratis entertainment en activiteiten voor jong en oud rond het thema Japan. Denk aan: papiervouwen (origami), kersenbloesempjes haken, bloesemtakken knutselen, sudokus maken, Oosterse beweegkunst, Aikido, etc. Kinderen kunnen zich binnen het thema laten schminken, bijvoorbeeld als geisha. Een fotograaf zet je graag in stijl op de foto. En dit is nog niet alles!

Wat denk je van een wandeling met een gids onder de bloesembomen? Tijdens de wandeling van ruim 1,5 km leer je op de heenweg meer over de betekenis van Sakura en de achtergronden van het Japanse kersenbloesemfeest. Op de terugweg hoor je alles over de Regenboogbuurt als bewoond Arboretum, de keuze voor de geënte Japanse sierkersenbomen, en hoe de Regenboogbuurt met Japan verbonden is.

Het feest en alle activiteiten zijn GRATIS!

Het is een hele uitdaging; een feest organiseren zonder dat de datum vaststaat. Want wij bepalen de datum niet, nee, dat doet de natuur voor ons! Het wordt een zaterdag of zondag, tussen half maart en half april, afhankelijk van de bloesem en de weersverwachting. Ook 13 april, tweede paasdag, is een optie. Ca. twee weken van tevoren pas kunnen we de dag, datum en tijdstip communiceren. Heel bijzonder, en vooral: spannend!

Het programma ‘Goedemorgen Nederland’ besteedde in 2018 met dit filmpje van Omroep Flevoland op landelijke tv aandacht aan de kersenbloesem in de Regenboogbuurt.
Klik hier voor de filmopname. 

Jan-Frans de Hartog maakte in 2019 een prachtig filmverslag van het eerste Kersenbloesemfeest Almere. Klik hier voor de filmopname.

Volg ons op facebook voor de meest actuele informatie over Kersenbloesemfeest Almere en vooral: mis het feest niet! www.facebook.com/kersenbloesemfeestalmere

Van het bestuur

Stichting Regenboogbuurt bestaat alweer drie jaar.

Dit jaar staat voor ons in het teken van de tentoonstelling over de revolutionaire architect Bruno Taut (1880-1938) in Museum Het Schip in Amsterdam, waaraan al sinds 2017 in samenwerking met Stichting Regenboogbuurt aan gewerkt wordt. Omdat de Regenboogbuurt het grootste eerbetoon ter wereld is aan het kleurrijke werk van deze architect, zal ook de Regenboogbuurt daarin belicht worden. Rondom de tentoonstelling wordt een themaprogramma opgezet, waaronder ook activiteiten in Almere.
De rondleidingen in de Regenboogbuurt van Stichting Regenboogbuurt laten de verbanden duidelijk zien. Ontdek de invloed van Bruno Taut in de Regenboogbuurt!

Maar er is meer.

Er staat een tweede editie van het Kersenbloesemfeest Almere gepland. Wanneer? Als de bloesem bloeit! Volg de ontwikkelingen op www.facebook.com/kersenbloesemfeestalmere

Na de restauratie van de originele maquette van de Regenboogbuurt uit 1994, volgt het project Iconen van de Regenboogbuurt. Basis vormt het boek Iconen van Almere. Daarin zijn opgenomen de Rode Donders en Klein India van Liesbeth van der Pol, de Tower Houses van bureau van Eyck en de héle Regenboogbuurt, verbeeld door het project van Geurst & Schulze (met de multicolor voordeuren). Natuurlijk worden ook de Japanse sierkersen en de speeltoestellen naar origineel ontwerp van Aldo van Eyck niet vergeten.

Ook InsectenDonders en VogelDonders staan op de planning.

U ziet: genoeg te doen. Heeft u ‘iets’ met kleur en/of architectuur, cultuur en/of erfgoed, en lijkt het u leuk om op bestuurlijk en/of uitvoerend niveau bij te dragen aan het versterken van het unieke karakter van de Regenboogbuurt? Dan komen wij graag met u in contact! Het is fijn als u in de Regenboogbuurt woont, maar u bent ook van harte welkom als dat niet zo is. We zien uw mailtje graag tegemoet, of liever nog een persoonlijke kennismaking. Dat kan heel makkelijk tijdens één van onze maandelijkse inloopavonden; de data vindt u in de agenda.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van Stichting Regenboogbuurt