Tentoonstelling Stichting Regenboogbuurt Almere en Museum Het Schip.

 

In de zomer van 2019 organiseert Museum Het Schip samen met Stichting Regenboogbuurt Almere een tentoonstelling over de Duitse architect/stedenbouwkundige Bruno Taut.

Bruno Taut (1880 – 1938) was een van de belangrijkste architecten van het modernisme en is bekend vanwege zijn expressionistische en kleurrijke gebouwen. Doordrongen van utopische idealen zocht hij naar oplossingen voor arbeiderswoningen, en de stedelijke ontwikkelingen. In zijn tijd als bouwmeester van Maagdenburg voorzag hij grauwe gebouwen van felle kleuren. In Berlijn zijn enkele wijken (Siedlungen) naar zijn ontwerp tot stand gekomen waarvan de bekendste de Hufeisensiedlung is. Taut onderhield veel contact met Nederlandse architecten en is meerdere malen gepubliceerd in Wendingen, hèt tijdschrift van de Amsterdamse School. Ook na zijn dood bleef de bewondering voor Taut groot, in Duitsland en Nederland zijn meerdere woonwijken gebouwd in navolging van de ideeën van Taut. De Regenboogbuurt in Almere is daar het grootste voorbeeld van, voltooid in 1998. Vooral het oostelijke deel van deze wijk is met felle kleuren gebaseerd op Tauts wijken Britz en Onkel Toms Hütte in Berlijn.

De tentoonstelling is te zien in Museum Het Schip en komt tot stand in samenwerking met Stichting Regenboogbuurt Almere. In de tentoonstelling zal de focus liggen op het leven en werk van Bruno Taut met een speciale interesse in de manier waarop zijn ideeën later zijn overgenomen door andere architecten en stedenbouwers, zoals in de Regenboogbuurt. Naast de tentoonstelling zal een educatieprogramma worden samengesteld met onder anderen een bustocht naar de Regenboogbuurt en lezingen van architecten en architectuurwetenschappers. Ook voor kinderen zullen er op maat gemaakte Taut-workshops en -rondleidingen te volgen zijn tijdens de duur van de tentoonstelling. 

Deze tentoonstelling past in de nieuwe koers die Museum Het Schip is ingeslagen. Door de internationale tijdgenoten van de Amsterdamse School te tonen in wisseltentoonstellingen plaatst het museum de Amsterdamse School in een bredere, internationale context. In 2018 gebeurt dat met de tentoonstelling over Gaudí. In de zomer van 2019 is Bruno Taut aan de beurt.

 

 
In het comité van aanbeveling hebben onder andere zitting:
Bas Eenhoorn, oud-voorzitter van Stichting Kleur Buiten en burgemeester van Amstelveen
Floor van Dusseldorp, beeldend kunstenaar en kleuradviseur, ontwerper van het kleurenplan Regenboogbuurt

Pi de Bruijn, architect en voorzitter van Stichting KleurenVisie
Jan de Vletter, oud-directeur van Woningbouwcorporatie De Alliantie en nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Regenboogbuurt
Jeroen Geurst, architect in o.a. Regenboogbuurt en kleurenwijk VoltaGalvani in Eindhoven
Hans Laumanns, initiatiefnemer voor de ontwikkeling van de Regenboogbuurt en projectleider namens de gemeente Almere
Tjeerd Herrema, oud-wethouder van Amsterdam en Almere en initiatiefnemer van de Honderd van Herrema (waardevol na-oorlogs erfgoed in Amsterdam)
Sjoerd Soeters, architect in o.a. Regenboogbuurt en Zaanstad
Winfried Brenne, architect en Taut-kenner in Berlijn, auteur van boeken en artikelen over Taut en restaurator van werk van Taut

Stichting Regenboogbuurt is blij met coalitie akkoord Almere

Het coalitie akkoord zet het imago van de stad, citymarketing, erfgoed, divers cultuuraanbod en bewonersparticipatie op de politieke agenda. Al deze onderwerpen zijn met elkaar verbonden in de Regenboogbuurt.

De Regenboogbuurt speelt als voornaamste Icoon van Almere een grote rol bij het imago van de stad als architectuurstad. De buurt is van groot belang als jong cultureel erfgoed van Almere. Dit is door de gemeenteraad in 2016 dan ook als uitgangspunt genomen voor de raadsbreed aangenomen motie Laat De Regenboogbuurt Niet Van Kleur Verschieten.

Maar liefst 12 partijen van buiten Almere hebben de gemeente Almere kort geleden nogmaals laten weten dat de Regenboogbuurt een optimale bescherming verdient. Dit zijn stuk voor stuk gezaghebbende partijen, die actief de citymarketing van Almere in binnen- en buitenland ondersteunen.

Daaronder zijn bijvoorbeeld: architect Sjoerd Soeters, DOK architecten van Liesbeth van der Pol, architectenbureau Wickham en van Eyck en Peter Drijver van architectenbureau SCALA.

Hun visie wordt onder andere ondersteund door zienswijzen van oud-directeur-generaal Ruimtelijke Ordening Rijksplanologische dienst prof. dr. mr. Jenno Witsen, Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap, en door woningbouwcorporaties en 7 van de 10 particuliere huiseigenaren in de buurt.

Bewonersparticipatie op gebied van cultuur is in de Regenboogbuurt breed mogelijk. Stichting Regenboogbuurt biedt actieve bewoners de gelegenheid om in en voor hun buurt van alles te doen.

Zo wordt de originele maquette die in 1994 op de BouwRAI heeft gestaan momenteel door een team van vrijwilligers gerestaureerd in samenwerking met BataviaLand, Erfgoedhuis Almere en Windesheim. De Regenboogbuurt doet op 8 en 9 september 2018 weer mee aan de landelijke Open Monumentendagen met o.a. rondwandelingen onder leiding van lokale gidsen. Op 19 juni a.s. (zie agenda) is er een (gratis) inloopavond in de buurt waarop de winnaar van de fotowedstrijd Regenboogbuurt in Beeld 2017, Bert de Ronde, alles vertelt over fotograferen als hobby.

Gezocht: Ambassadeurs voor de Regenboogbuurt

Woon je in de Regenboogbuurt, ben je enthousiast over je buurt en wil je je enthousiasme graag delen? Dan zoeken wij jou! Als Ambassadeur maak je kennis met nieuwe bewoners in je eigen straat of project.          

Je mag hen namens Stichting Regenboogbuurt een welkomsttasje met waardebonnen en leuke gadgets overhandigen. En natuurlijk: veel informatie over de Regenboogbuurt! Nieuwe bewoners kunnen zich via email bij ons aanmelden om het tasje op te halen of thuis te ontvangen. Een mooie gelegenheid om hen iets te vertellen over deze buurt (wat is waar?), de geschiedenis en over het unieke karakter ervan.        

Wil je hier zelf eerst meer over weten, of meteen als Ambassadeur aan de slag? Of wil je iets bijdragen aan het welkomsttasjes, als bewoner of ondernemer? Neem dan gerust contact met ons op via info@regenboogbuurt.nl. Of kom persoonlijk even langs tijdens onze inloopavond, elke derde dinsdagavond van de maand; tijd en plaats vind je in de agenda. Graag tot dan!

Met vriendelijke groet,

Diana van Diepen, secretaris

Originele maquette Regenboogbuurt wordt gerestaureerd

Jan Frans de Hartog, voormalig hoofd van de afdeling Stedenbouwkundig Ontwerp van de gemeente Almere, stuurde ons in oktober 2015 de rechter foto, waarop minister Margreet de Boer en burgemeester Ralf Pans de maquette van Regenboogbuurt bekijken.

Hij schreef ons: ‘Deze maquette heeft een bijzondere rol gespeeld bij de kleurontwikkeling van de buurt. Van elk gebouw werd een gedetailleerd model in kleur gemaakt. Aan de hand van discussies tussen kleuradviseurs, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten vond de afstemming van de kleuren plaats. Het is een illustratie hoe zorgvuldig deze buurt is ontwikkeld. Nergens in Nederland  is zoveel aandacht aan de kleurstelling van een woonbuurt besteed.’

 

In samenwerking met BataviaLand Lelystad, Erfgoedhuis Almere en Windesheim Almere wordt door vrijwilligers de originele maquette van de Regenboogbuurt (in 1994 in de BouwRai geëxposeerd, zie foto links, en daarna in het Stadhuis van Almere, zie foto rechts) gerestaureerd. De oorspronkelijke maker, Joop de Vries uit Almere, is als adviseur bij de restauratie betrokken. Met dezelfde bescheiden maquettematerialen en -technieken die ook toen gebruikt zijn, wordt de maquette stukje voor stukje teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Waar complete huizenblokken verloren zijn gegaan kunnen nieuwe technieken worden toegepast (3D printen). De maquette bestaat uit 27 delen van verschillend formaat met een totale oppervlakte van 560 x 470 cm. Museum Het Schip Amsterdam en Erfgoedhuis Almere hebben belangstelling om delen ervan tentoon te stellen. Het geheel past alleen in een grote ruimte, bijvoorbeeld het Stadhuis, KAF of BataviaLand. Heb je interesse om aan de restauratie van de maquette mee te werken? Stuur dan even een mailtje naar info@regenboogbuurt.nl

Kersenbloesem Regenboogbuurt landelijk in het nieuws

De twee lange lanen met samen maar liefst ruim 800 (!) bleekroze sierkersenbomen in de Regenboogbuurt (Terracottastraat/Sepiastraat en Siennastraat/Zwavelgeelstraat) konden ook dit jaar weer op een grote belangstelling rekenen. Bruiden, paarden, honden, oldtimers en vooral heel veel families met kinderen kwamen zichzelf en elkaar onder de bloemenpracht op de foto zetten. Dankzij het BLOESEM ALERT op deze website en de facebookgroep https://www.facebook.com/groups/956947087704553/ kon iedereen op tijd zijn voor de mooiste foto’s.

Goedemorgen Nederland besteedde er zelfs op tv aandacht aan!

Klik hier voor de filmopname.

Ook in 2019 plaatsen we weer BLOESEM ALERTS voor de kersenbloesem. De bloeiperiode is, afhankelijk van de natuur, ca. 2 weken lang in de maand april.

 

Landelijke Opschoondag in de Regenboogbuurt

Zaterdag 24 maart was een heerlijke opruimdag. Er waren een aantal enthousiaste kinderen die in de strijd om de hoofdprijs een mooie buit verzameld hadden. Uiteindelijk ging Kiara er met de winst vandoor. Zij kreeg een uniek handgemaakt Regenboogvarkentje van het Creatief Huiskamercafé. Dankzij supermarkt Deen hadden we een mooie plek om de handschoenen en grijpers uit te stallen en kregen alle vrijwilligers iets lekkers te drinken en te eten. Naast het vullen van de vuilniszakken hebben we materiaal uit kunnen delen aan mensen die graag in hun eigen straat of tijdens het wandelen met de hond hun steentje bij willen dragen.
Er is helaas genoeg zwerfvuil voor iedereen. We weten dat veel bewoners zich hieraan ergeren. Wij ook. Wij geven graag het goede voorbeeld. Door het zwerfvuil daadwerkelijk op te rapen, hopen wij bewoners hier bewuster mee om te laten gaan. Daarnaast vinden we het leuk om onze buren te leren kennen, samen te wandelen en tegelijkertijd de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Daarom verzamelen we elke zondag een uurtje zwerfvuil. Tijd: 12.00-13.00. Startpunt: Siennastraat 215. Kinderen en huisdieren zijn ook welkom. Er zit geen verplichting aan, kom vooral eens kijken! Ga je liever individueel aan de slag maar heb je nog geen grijper en handschoenen? Dan ben je van harte welkom om dit materiaal op te halen.
Graag tot aanstaande zondag!
Met vriendelijke groet,
Eva, Stichting Regenboogbuurt, en Nicky, Creatief Huiskamer Café Regenboogbuurt

Eerste welkomsttasjes uitgereikt

Woon je pas in de Regenboogbuurt? Dan heet Stichting Regenboogbuurt je van harte welkom!   

Dankzij onze samenwerking met een aantal partijen kunnen we je een welkomsttasje met waardebonnen en leuke gadgets aanbieden. En natuurlijk: veel informatie over de Regenboogbuurt! Nieuwe bewoners kunnen zich via email bij ons aanmelden om het tasje op te halen of thuis te ontvangen. Een mooie gelegenheid om kennis te maken!

Wil je iets bijdragen aan het welkomsttasje, als bewoner of ondernemer? Neem dan gerust contact met ons op via info@regenboogbuurt.nl

Met vriendelijke groet,

Diana van Diepen, secretaris