Fotowedstrijd Regenboogbuurt in Beeld

De 10 winnende fotos van de fotowedstrijd Regenboogbuurt in Beeld zijn inmiddels bekend.

 

Expositie Regenboogbuurt in Beeld

Wilt u de fotos ‘live’ bewonderen? Gedurende de hele maand oktober worden ze op groot formaat tentoongesteld in de B-passage van het Stadhuis van Almere.
De passage is voor iedereen toegankelijk, dus komt dat zien!

Rabobank Clubkas Campagne

De Rabobank verdeelt € 50.000 onder verenigingen en stichtingen in Almere! Het mooie is dat niet de Rabobank, maar de 15.000 leden van de Rabobank bepalen welke verenigingen en stichtingen vanuit de Clubkas Campagne worden ondersteund én voor welk bedrag.

Ook Stichting Regenboogbuurt doet mee!
In de Regenboogbuurt, achter de Rode Donders van architect Liesbeth van der Pol, liggen prachtige straten en fraaie hofjes, waar de bebouwing en beplanting qua kleur helemaal op elkaar zijn afgestemd. Vele bekende architecten hebben er een bijdrage aan geleverd.
Met de opbrengst van de Clubkas Campagne plaatsen we in samenwerking met De Almeerdaagse routebordjes zodat u op eigen gelegenheid kunt wandelen langs de mooiste plekjes in de kleurrijke Regenboogbuurt. Ervaar wat kleur met u doet, zelfs als het weer tijdens uw wandeling misschien wat minder mooi is. Via een QR code kunt u straks op enkele plekken met uw mobiele telefoon achtergrondinformatie over bebouwing en beplanting ophalen.
Deze samenwerking tussen Stichting Regenboogbuurt en De Almeerdaagse is uw steun zeker waard.

Wie kunnen er stemmen?
Leden van de bank ontvangen voor de stemperiode per post een unieke code waarmee ze kunnen stemmen, en brengen via een stemsite hun stem uit op de verenigingen, stichtingen en/of maatschappelijke organisaties die zij een warm hart toe dragen. Ieder lid ontvangt vijf stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde organisatie mogen worden uitgebracht. Let op: alleen leden van Rabobank Almere mogen dus stemmen, en u kunt alleen stemmen van dinsdag 3 oktober tot en met dinsdag 17 oktober 2017.

Wat kunt u doen om ons te steunen als u zelf geen lid bent van de Rabobank? U kunt in de eigen omgeving bij familie, vrienden en kennissen informeren of zij lid zijn van Rabobank Almere en vragen of zij op Stichting Regenboogbuurt willen stemmen.

Alvast heel hartelijk bedankt voor uw stem of steun

Open monumentendagen 2017 vervolg

Ruim 150 (!) mensen hebben dit weekend tijdens de Open Monumenten Dagen onze locaties en activiteiten in de Regenboogbuurt bezocht. Mensen uit de buurt, uit Almere, maar ook van (ver) daarbuiten. Er zijn mooie verhalen verteld en veel ervaringen met elkaar gedeeld.
Het was al met al een geweldige evenement! Dit alles was alleen mogelijk dankzij de inzet van een flink aantal vrijwilligers. Mede namens de gemeente Almere bedankt het bestuur van Stichting Regenboogbuurt iedereen heel hartelijk voor jullie enorme inzet!

Regenboogbuurt doet mee met Open monumentendagen 2017

LOCATIE 1:

Wijkkantoor aan de Regenboogweg 45 (tussen supermarkt en school); Van daaruit starten wandelingen: De Rode Donders van architect Liesbeth van der Pol zijn de bekendste gebouwen van de Regenboogbuurt. Maar daarachter ligt nog veel meer moois. Er zijn prachtige straten en fraaie hofjes, waar de bebouwing en beplanting qua kleur helemaal op elkaar zijn afgestemd. Vele bekende architecten hebben er een bijdrage aan geleverd. Het is de enige woonwijk ter wereld waar kleur zo essentieel, grootschalig, gedetailleerd en geregisseerd is toegepast.

Ontvangst met koffie of thee en iets lekkers.

Tijdens de Open Monumenten Dagen op 9 en 10 september start er elk heel uur een (gratis) wandeling vanaf het wijkkantoor door de Regenboogbuurt; de eerste om 10.00 uur, de laatste om 15.00 uur. Duur: 1 ½ uur. Iedereen is welkom! Wandel mee met onze lokale gidsen, en vraag hen wat u altijd al wilde weten over deze bijzondere buurt. Haar ontstaansgeschiedenis, verrassende feiten, leuke weetjes, smeuïge anekdotes. Ervaar wat kleur met u doet, zelfs als het weer misschien wat minder mooi is. De wandeling is ook geschikt voor rolstoelers, scootmobielen en kinderwagens.
Er is een gratis leenrolstoel beschikbaar.

Speciaal voor de OMD: In de route van elke wandeling kom je op een plek waar je normaal gesproken niet komt.

Speciaal voor de OMD: In de route van elke wandeling is een VerrassingsHuis opgenomen; dit huis is niet open voor bezoek maar er is voor de deur een meet and greet met een bekende Almeerse die de Regenboogbuurt op haar eigen manier kleur heeft gegeven; zij zal zelf vertellen hoe en waarom ze dat deed  

In het wijkkantoor is ook de bekendmaking van de winnaar van de Fotowedstrijd Regenboogbuurt in Beeld: Resultaat van de fotowedstrijd Regenboogbuurt in Beeld: maar liefst 27 deelnemers en 95 fotos… dat wordt nog spannennnnnnd. De 10 winnende fotos worden in oktober in het stadhuis tentoongesteld. Op zaterdag 9 september 2017 tijdens de Open Monumenten Dagen worden deze winnende fotos om 16.00 bekend gemaakt in het wijkkantoor aan de Regenboogweg 45 (tussen school en supermarkt). Iedereen is welkom! Let op: dit staat niet in de OMD flyer.

LOCATIE 2:

Siennastraat 215: Dit is een Open Gebouw; Het is een rijtjeswoning met o.a. heel bijzondere voordeuren van architect Claudia Hoekwater.

Ontvangst met koffie, thee of limonade en iets lekkers.

Voor de deur van Siennastraat 215 zijn Oudhollandse Regenboog Spelen; Creatief Huiskamer Café Regenboogbuurt organiseert samen met een ploeg vrijwilligers kleurrijke spelletjes en opdrachten voor kinderen. Bij elk onderdeel krijg je een stickertje op een spaarkaart, en bij een volle spaarkaart een verrassing!

LOCATIE 3:

Chartreusestraat 30: Dit is een Open Gebouw: In de Regenboogbuurt kun je gewoon wonen in je eigen woontoren! Neem een kijkje in één van de 42 Tower Houses van architecten Aldo van Eyck ism Julyan en Tess Wickham.

Let op: Deze staat niet in de OMD flyer en is alléén open op zaterdag.

LOCATIE 4:

De locatie van het VerrassingsHuis blijft geheim. Die maken we niet openbaar bekend. Deze locatie is speciaal onderdeel van de wandelingen tijdens de OMD, en je kunt tijdens de OMD deze locatie ook opvragen bij 1 van de 3 andere locaties in de Regenboogbuurt, of bij het centrale infopunt bij het Erfgoedhuis Almere aan het Baltimoreplein (naast de bibliotheek) in Almere-Buiten.

Meer info over de Open Monumentendagen op: www.almere.nl/openmonumentendag

Download hier de flyer van de Open Monumentendagen:
https://www.almere.nl/fileadmin/user_upload/OPEN_MONUMENTENDAG_DEF_LR_voorWebsite.pdf

Iedereen een heel fijn Open Monumentenweekend.

 

 

 

 

Eerste fotowedstrijd Regenboogbuurt in beeld.

Zaterdag 24 juni 2017 is het startschot gegeven voor de eerste fotowedstrijd in onze Regenboogbuurt.

Resultaat van de fotowedstrijd Regenboogbuurt in Beeld: maar liefst 27 deelnemers en 95 fotos… dat wordt nog spannennnnnnd. De 10 winnende fotos worden in oktober in het stadhuis tentoongesteld. Op zaterdag 9 september 2017 tijdens de Open Monumenten Dagen worden deze winnende fotos om 16.00 bekend gemaakt in het wijkkantoor aan de Regenboogweg 45 (tussen school en supermarkt). Iedereen is welkom!

Lees meer in de flyer.

Zomerbazaar Hennahof 2017

Kennis hebben is leuk, kennis delen is leuker!
Tijdens de Zomerbazaar Regenboogbuurt op 24 juni in het Hennahof stelde Stichting Regenboogbuurt haar KennisCentrum voor aan buurtgenoten en belangstellenden.
We hebben veel informatie verzameld over bebouwing en beplanting, die we met onze bestuursleden zullen presenteren.
Er waren ook deskundigen aanwezig die samen ongeveer alles kunnen vertellen over onderhoud aan de buitenkant van je huis: verf op hout (Sikkens), verf op baksteen en pleisterwerk (Keim) en kunststof geveldelen in alle kleuren van de regenboog en meer (Hepro). Ze komen niet om hun eigen merk te verkopen maar om hun gespecialiseerde kennis te delen.
Mocht je nog vragen hebben, of heb je informatie over je huis of de Regenboogbuurt die je met anderen wilt delen? Mail dan naar info@regenboogbuurt.nl

Stichting maakt BuurtenBand

Stichting maakt een BuurtenBand

Op 1 april 2017 hebben vertegenwoordigers van Stichting Regenboogbuurt een bezoek gebracht aan de zusterbuurten van en inspiratiebronnen voor de Regenboogbuurt in Berlijn. Er was overdag een rondleiding door beide buurten, en in de avond een presentatie over de Regenboogbuurt voor een gezelschap van buurtgenoten en belangstellenden. http://www.papageiensiedlung.de/index.php?article_id=3

Er is een begin van een BuurtenBand gemaakt met de Hufeisensiedlung en de Papageiensiedlung aldaar: Verbunden Durch Farbe

Doel van het contact is internationale kennisuitwisseling. Immers: in al deze buurten vormt kleur het voornaamste architectonische element en is kleurbehoud een voortdurend punt van aandacht. Hoezeer de buurten vergelijkbaar zijn, is te zien op de fotos.

Ons nieuwe beeldmerk

Onthulling logo
De onthulling

Tijdens de lezing op 8 maart “Kleur in architectuur” bij Stichting Polderblik heeft beeldend kunstenaar en kleuradviseur Floor van Dusseldorp het door hem ontworpen logo van Stichting Regenboogbuurt onthuld.

We gaan het vanaf nu met veel plezier gebruiken!

 

 

 

Van de voorzitter

De Regenboogbuurt in Almere is een heel bijzondere buurt. Het is de enige woonwijk ter wereld waar kleur zo essentieel, grootschalig, gedetailleerd en geregisseerd is toegepast. Als jong cultureel erfgoed is zij een streven naar behoud en een goede bescherming waard.

In de loop der jaren is gebleken dat de bescherming, die de buurt vanaf de oplevering medio jaren ‘90 heeft gekregen, onvoldoende is. In 2015 en 2016 is in de buurt, met de bewoners en in het gemeentebestuur uitgebreid over kleurbehoud gesproken. Dat heeft ertoe geleid dat de gemeente nu investeert in een kleuren- en materialendatabase en duidelijker regelgeving voor de toekomst.

De gemeente zal door haar beleid bestaande huiseigenaren motiveren en stimuleren om zo dicht mogelijk bij de originele kleuren te blijven en nieuwe eigenaren informeren over hun bijzondere woonomgeving. Bovendien heeft de gemeente de Regenboogbuurt in januari 2017 benoemd tot Buitengewone Buiten Buurt. Aanleiding daarvoor was voornamelijk het streven naar een betere bescherming van de buurt door bewoners. Dat is een mooi begin!

Op 27 januari 2017 is Stichting Regenboogbuurt opgericht. Het bestuur bestaat uit 6 bewoners van de Regenboogbuurt. Doel van deze Stichting – zonder winstoogmerk – is om meer aandacht te vragen voor de Regenboogbuurt binnen- èn buiten Almere, en voor behoud en bescherming van haar bijzondere kleurstellingen, niet alleen op de huizen maar ook bij inrichting en beplanting van de openbare ruimte.

In 2017 schenken we speciale aandacht aan de specifieke beplanting en het straatmeubilair, in het kader van het groot onderhoud van de openbare ruimte dat door de gemeente in 2018 gepland is. Daarnaast monitoren we de voortgang van de database en de ontwikkeling van de regelgeving. We verzamelen informatie die nuttig kan zijn bij het onderhoud van de huizen. Ook bouwen we aan een Regenboogbuurt KennisCentrum waarin gevonden en gekregen informatie voor iedereen toegankelijk is. Daartoe onderhouden we contacten met de gemeente, architecten, leveranciers van speciale materialen en andere deskundigen.

Via deze website en toekomstige activiteiten in de buurt hopen we onze kennis te kunnen vergroten en met u te delen. Hierbij kunnen we alle hulp gebruiken. Momenteel zijn we onder andere op zoek naar historische foto’s, filmpjes, krantenartikelen en foldermateriaal, bijvoorbeeld de eerste verkoopbrochures. Wilt u meedoen, meedenken of iets bijdragen (praktisch of financieel) om het unieke karakter van de Regenboogbuurt te behouden of de buurt in de spotlight te zetten? Laat het ons weten!

Samen kunnen we meer!

Eva van Oene