Regenboogbuurt lanceert Insecten Donder

Insecten Donder (naar ontwerp van Liesbeth van der Pol ontwikkeld door Stichting Regenboogbuurt)
Een Insectenhotel van hout en bamboe, onder architectuur gebouwd want in de vorm van een Rode Donder, voor in je eigen tuin. Je ontvangt alle benodigde materialen en een duidelijke instructie in een papieren tasje. Leuk om zelf in elkaar te zetten, leuk om cadeau te geven.
Voor meer informatie klik hier

 

Tweede Kersenbloesemfeest Almere  in de Regenboogbuurt vooraankondiging

In 1998 werd de Regenboogbuurt voltooid met de oplevering van de drie Rode Donders van architect Liesbeth van der Pol. In 2019 was de buurt 21 jaar oud en dus: volwassen. Dat gold ook voor de 850 (!) Japanse sierkersenbomen, die essentieel onderdeel zijn van de originele ontwerpvisie van de Regenboogbuurt. 2019 was daarmee het perfecte jaar voor het allereerste Kersenbloesemfeest Almere. In de Regenboogbuurt natuurlijk!

Dit feest was een groot succes. Een vervolg kan dan ook niet uitblijven. Feest u ook mee?

Het Kersenbloesemfeest Almere draait om de Japanse traditie om samen met vrienden, familie en buren te picknicken onder de kersenbloesembomen. De uitbundige bloei viert het begin van de lente, de korte bloeiperiode en de ‘sneeuw’ van vallende bloemblaadjes herinnert aan de vergankelijkheid van het leven.

Onder de Japanse sierkersen op een klein deel van de grasstrook langs het fietspad aan de Terracottastraat komen wat tafels en bankjes. Natuurlijk mag u zelf ook kleden, kussens en dekens meenemen om op te zitten (en evt. plastic voor eronder).

U mag zelf een picknickmand met eten en drinken meenemen, maar u kunt ook ter plaatse een speciaal, aantrekkelijk geprijsd, Sakura Menu bestellen. Dit wordt door Restaurant Tang Dynastie verzorgd. Bij het karretje van Paul kunt u terecht voor een ijselijk lekker toetje met keuze uit Japanse favorieten als groen matcha-, zwart sesam- of roze chocolade ijs. Hoe lekker is dat?

Het picknicken wordt opgeluisterd met gratis entertainment en activiteiten voor jong en oud rond het thema Japan. Denk aan: papiervouwen (origami), kersenbloesempjes haken, bloesemtakken knutselen, sudokus maken, Oosterse beweegkunst, Aikido, etc. Kinderen kunnen zich binnen het thema laten schminken, bijvoorbeeld als geisha. Een fotograaf zet je graag in stijl op de foto. En dit is nog niet alles!

Wat denk je van een wandeling met een gids onder de bloesembomen? Tijdens de wandeling van ruim 1,5 km leer je op de heenweg meer over de betekenis van Sakura en de achtergronden van het Japanse kersenbloesemfeest. Op de terugweg hoor je alles over de Regenboogbuurt als bewoond Arboretum, de keuze voor de geënte Japanse sierkersenbomen, en hoe de Regenboogbuurt met Japan verbonden is.

Het feest en alle activiteiten zijn GRATIS!

Het is een hele uitdaging; een feest organiseren zonder dat de datum vaststaat. Want wij bepalen de datum niet, nee, dat doet de natuur voor ons! Het wordt een zaterdag of zondag, tussen half maart en half april, afhankelijk van de bloesem en de weersverwachting. Ook 13 april, tweede paasdag, is een optie. Ca. twee weken van tevoren pas kunnen we de dag, datum en tijdstip communiceren. Heel bijzonder, en vooral: spannend!

Het programma ‘Goedemorgen Nederland’ besteedde in 2018 met dit filmpje van Omroep Flevoland op landelijke tv aandacht aan de kersenbloesem in de Regenboogbuurt.
Klik hier voor de filmopname. 

Jan-Frans de Hartog maakte in 2019 een prachtig filmverslag van het eerste Kersenbloesemfeest Almere. Klik hier voor de filmopname.

Volg ons op facebook voor de meest actuele informatie over Kersenbloesemfeest Almere en vooral: mis het feest niet! www.facebook.com/kersenbloesemfeestalmere

Van het bestuur

Stichting Regenboogbuurt bestaat alweer drie jaar.

Dit jaar staat voor ons in het teken van de tentoonstelling over de revolutionaire architect Bruno Taut (1880-1938) in Museum Het Schip in Amsterdam, waaraan al sinds 2017 in samenwerking met Stichting Regenboogbuurt aan gewerkt wordt. Omdat de Regenboogbuurt het grootste eerbetoon ter wereld is aan het kleurrijke werk van deze architect, zal ook de Regenboogbuurt daarin belicht worden. Rondom de tentoonstelling wordt een themaprogramma opgezet, waaronder ook activiteiten in Almere.
De rondleidingen in de Regenboogbuurt van Stichting Regenboogbuurt laten de verbanden duidelijk zien. Ontdek de invloed van Bruno Taut in de Regenboogbuurt!

Maar er is meer.

Er staat een tweede editie van het Kersenbloesemfeest Almere gepland. Wanneer? Als de bloesem bloeit! Volg de ontwikkelingen op www.facebook.com/kersenbloesemfeestalmere

Na de restauratie van de originele maquette van de Regenboogbuurt uit 1994, volgt het project Iconen van de Regenboogbuurt. Basis vormt het boek Iconen van Almere. Daarin zijn opgenomen de Rode Donders en Klein India van Liesbeth van der Pol, de Tower Houses van bureau van Eyck en de héle Regenboogbuurt, verbeeld door het project van Geurst & Schulze (met de multicolor voordeuren). Natuurlijk worden ook de Japanse sierkersen en de speeltoestellen naar origineel ontwerp van Aldo van Eyck niet vergeten.

Ook InsectenDonders en VogelDonders staan op de planning.

U ziet: genoeg te doen. Heeft u ‘iets’ met kleur en/of architectuur, cultuur en/of erfgoed, en lijkt het u leuk om op bestuurlijk en/of uitvoerend niveau bij te dragen aan het versterken van het unieke karakter van de Regenboogbuurt? Dan komen wij graag met u in contact! Het is fijn als u in de Regenboogbuurt woont, maar u bent ook van harte welkom als dat niet zo is. We zien uw mailtje graag tegemoet, of liever nog een persoonlijke kennismaking. Dat kan heel makkelijk tijdens één van onze maandelijkse inloopavonden; de data vindt u in de agenda.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van Stichting Regenboogbuurt

Nieuwjaarsbijeenkomst Regenboogbuurt

Op 23 januari 2020 vond de Nieuwjaarsbijeenkomst voor de Regenboogbuurt plaats in het wijkkantoor. Deze was gezamenlijk georganiseerd door Wijkteam Buiten Midden, Stichting Regenboogbuurt, Buurtpreventie Regenboogbuurt/Whatsapp Groepen Regenboogbuurt en Repair Café Regenboogbuurt, en was bedoeld voor alle bewoners van de Regenboogbuurt.
Het informele karakter van de bijeenkomst gaf iedereen de kans om de mensen achter deze organisaties én uw buurtgenoten (beter) te leren kennen. De gezamenlijke organisaties boden alle gasten een bescheiden hapje en drankje aan. Het was een gezellige ontmoeting.

Tijdens de avond werden de winnaars bekend gemaakt van de verlichtingswedstrijd Regenboogbuurt in het Licht 2019. In de categorie mooiste (kerst)verlichting heeft gewonnen:

De jury heeft besloten om een bijzondere prijs uit te reiken aan de bewoners van een huis op het Mintplantsoen, die behalve prachtige verlichting in hun eigen voortuin, ook een complete kerststal op het plantsoen hadden neergezet.

Uiteraard mag niet onvermeld blijven Mintplantsoen 30, waar in de kerstperiode wederom tweemaal per avond (stipt om 19.00 en 20.00) een compleet licht-, muziek- én sneeuwspektakel te bewonderen was: Rainbow Lights Holland. Héél bijzonder!

Bezoek in de volgende kerstperiode dus zeker dit bijzondere ‘Kerst’plantsoen in de Regenboogbuurt.

Hartelijk dank als u er was en graag tot gauw!
Namens de gezamenlijke organisaties Regenboogbuurt

Bewonersavond Vele Kleuren Groen voor fase 2

Op 10 december 2019 organiseerde Stichting Regenboogbuurt de tweede informatieavond, door buurtbewoners voor buurtbewoners, in het kader van het groot onderhoud dat tussen 2018 en 2022 door de gemeente wordt uitgevoerd. Dit keer is de avond bedoeld voor fase 2. Het programma, met de naam Vele Kleuren Groen, is een aanvulling op de inloopavonden van de gemeente.

De uitnodiging hiervoor werd in de straten die horen bij fase 2 van het groot onderhoud door een aantal bewoners uit de Regenboogbuurt huis aan huis verspreid en geplaatst in de facebookgroep Stichting Regenboogbuurt

De avond, met als hoofdgasten René van der Velde, samen met Alle Hosper indertijd landschapsarchitect van de Regenboogbuurt, en zijn collega Huub Rovers, boomdeskundige, was goed bezocht en leverde voor iedereen veel informatie op.

Op 12 juli 2018 organiseerde Stichting Regenboogbuurt al eenzelfde avond voor fase 1, en is voornemens om ook voor fase 3 en 4 zo’n avond te organiseren.

Klik hier voor voorzijde van de flyer.

Klik hier voor achterzijde van de flyer.

Regenboogbuurt in het Licht 2019 start

Direct na Sinterklaas op 5 december is het startschot gegeven voor de tweede editie van de verlichtingswedstrijd in onze Regenboogbuurt: Regenboogbuurt in het Licht 2019.

Wie heeft de mooiste (kerst)verlichting?
Wie heeft de beste (anti-inbraak)verlichting?

Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Buurtpreventie en Stichting Regenboogbuurt samen. Iedereen is welkom om mee te doen!

Klik hier voor de voorzijde van de flyer met alle info.
Klik hier voor de achterzijde van de flyer met alle info.
Meer informatie staat ook in de facebookgroep https://www.facebook.com/groups/regenboogbuurtalmere/

De uiterste aanmelddatum onder vermelding van naam en adres is 6 januari 2020.

De winnaars in beide categorieën worden bekend gemaakt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst op donderdag 23 januari 2020 19.00 – 21.00 in het wijkkantoor.

Stichting Regenboogbuurt pleit voor hergebruik speelobjecten Aldo van Eyck

De minimalistische speeltoestellen van architect Aldo van Eyck zijn bij generaties bekend. De aluminium klim- en duikelrekken zijn er in verschillende vormen, waarvan de iglo wellicht de bekendste is.“Ook in onze buurt staan meerdere speeltoestellen naar het originele ontwerp van Aldo van Eyck en daar moeten we zuinig op zijn”, vindt Stichting Regenboogbuurt.

Aldo van Eyck heeft in de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 honderden speelplaatsen ontworpen, met name in Amsterdam. Zijn ontwerpen bestaan uit simpele constructies en materialen, bedoeld om de verbeelding te prikkelen. Van aluminium klim- en tuimelrekken, tot betonnen zandbakken en ronde stapstenen. Deze speelobjecten verdwijnen echter steeds meer uit het straatbeeld, om plaats te maken voor modernere, andersoortige speeltoestellen.

Kunstobjecten

“Wij zouden deze speeltoestellen graag voor onze buurt behouden”, aldus het bestuur van Stichting Regenboogbuurt. “In Amsterdam worden de ontwerpen van Van Eyck steeds meer op waarde geschat en daar wordt zelfs gesproken van kunstobjecten in plaats van speeltoestellen.” Zo startte het Van Eesterenmuseum in Amsterdam vorig jaar een succesvolle crowdfunding om een groot klimrek van Aldo van Eyck te redden. Er werd gul gedoneerd en het speeltoestel heeft inmiddels een plek gekregen in de beeldentuin bij het Van Eesterenpaviljoen aan de Sloterplas. Daar werd op de honderdste geboortedag van Aldo van Eyk op 16 maart 2018 ook een tentoonstelling geopend over zijn speelplaatsen. Ook in de tuin van het Rijksmuseum vind je speeltoestellen van Van Eyck en de bekende iglo werd dit jaar zelfs gebruikt als logo voor de Open Monumentendag Amsterdam, waarbij eveneens veel aandacht was voor zijn speelplaatsen. De toestellen worden behalve bewonderd vooral ook gewoon gebruikt. Ze zijn zo ontworpen dat ze geschikt zijn voor alle leeftijden.

 

Twee klimtrechters bij het Rijksmuseum

 Speeltuin
“Met al deze bijzondere speelobjecten uit onze buurt verzameld zou de Regenboogbuurt ook een heuse beeldentuin als extra speeltuin kunnen hebben”, stelt het bestuur van Stichting Regenboogbuurt. “Met verschillende klim- en duikelrekken en betonnen stapstenen die al in de wijk aanwezig zijn. Dat zou mooi passen binnen één van de kernopgaven voor het groot onderhoud van de Regenboogbuurt, namelijk: circulaire economie. Door deze opgave wordt door het bouwteam in principe niets weggegooid en dat is in dit geval extra fijn.” Stichting Regenboogbuurt gaat met verschillende partijen in gesprek om de mogelijkheden te onderzoeken.

Tentoonstelling maquette Regenboogbuurt in Batavialand groot succes

Al vóór de bouw had de Regenboogbuurt een eigen boek (Stedebouw en Kleur door Marc A. Visser en Margriet Pflug, februari 1995). Nu, 21 jaar na de oplevering van de Rode Donders in 1998, kreeg de Regenboogbuurt voor het eerst sinds haar voltooiing aandacht in een museum.

In het eerste weekend van november was de originele kleurrijke werkmaquette van de Regenboogbuurt in Batavialand in Lelystad te bewonderen. Het is het grootste schaalmodel dat Batavialand in bezit heeft. Bij het nameten bleek hij zelfs nog groter dan eerder gedacht; maar liefst 5,5 bij 5,5 meter.

De maquette stond in 1994 op de BouwRAI, daarna in het gemeentehuis van Almere, en vervolgens heeft hij na veel omzwervingen en avonturen Batavialand bereikt. Op initiatief van Stichting Regenboogbuurt is hij in de afgelopen anderhalf jaar door een team van vijf vrijwilligers gerestaureerd. Dit team was aanwezig tijdens het hele tentoonstellingsweekend. Daardoor konden bezoekers vragen stellen over de maquette toen en nu, en over het bijzondere karakter van de Regenboogbuurt. Ook waren filmpjes te zien die het restauratieproces toonden.

Heel veel (oud)Regenboogbuurtbewoners en andere geinteresseerden, zelfs Belgen, Fransen en Duitsers hebben de maquette bewonderd en de verhalen erachter gehoord. Er kwamen maar liefst een kleine tweehonderd bezoekers in drie dagen tijd.

Klik hier voor het overzichtsfilmpje dat Paul Frankvoort van de restauratie maakte.

Klik hier voor het filmpje dat Jan Frans de Hartog van de eindfase van de restauratie maakte.

De Regenboogbuurt, kleurrijk erfgoed van Almere

 

 

 

 

 

Anderhalf jaar geleden is op initiatief van Stichting Regenboogbuurt met een team van 5 vrijwilligers uit Almere Buiten gestart met de restauratie van de originele maquette – uit 1994 – van de Regenboogbuurt in Almere. Inmiddels is deze enorme klus voltooid. De maquette wordt in volle glorie getoond, volgens planning precies in 2019, het jaar waarin de Regenboogbuurt 21 jaar bestaat. Iedereen is welkom om hem te komen bewonderen in Batavialand Lelystad in het weekend van 1, 2 en 3 november.

De Regenboogbuurt is ontworpen op basis van het thema: kleur. Daardoor is een bijzonder samenspel ontstaan tussen de kleuren op bebouwing en beplanting: een bewoond Arboretum.

De buurt is het grootste eerbetoon ter wereld aan het werk van Bruno Taut. Op 9 september 1919, dit jaar dus precies 100 jaar geleden, stelde deze revolutionaire Duitse architect een Manifest voor Kleurrijk Bouwen op. Hij koos bewust eenvoudige bouwmaterialen en gebruikte kleur als essentieel architectonisch element. Taut is weliswaar niet zo bekend bij het grote publiek, maar onder andere zijn Hufeisensiedlung en Onkel Toms Hütte in Berlijn, die de voornaamste inspiratie vormden voor de Regenboogbuurt, zijn inmiddels UNESCO Werelderfgoed.

De grote maquette van de Regenboogbuurt heeft een bijzondere rol gespeeld bij de kleurontwikkeling van de buurt. Van elk gebouw werd een gedetailleerd model in kleur gemaakt. Aan de hand van discussies tussen kleuradviseurs, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten vond de afstemming van de kleuren plaats. Hij laat zien hoe zorgvuldig deze buurt is ontwikkeld. Nergens in Nederland is zoveel aandacht aan de kleurstelling van een woonbuurt besteed.

De maquette heeft eerst op de BouwRAI 1994 en aansluitend in het gemeentehuis van Almere gestaan. Daar hebben vele aspirant-kopers hun toekomstige huis voor het eerst gezien. Sinds enige tijd ligt hij opgeslagen in het depot van BataviaLand Lelystad. Het is de grootste maquette die daar wordt bewaard. Heel bijzonder is ook dat de maquette geen eindsituatie laat zien; het is een zgn. werkmaquette.

De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking met BataviaLand Lelystad en Erfgoedhuis Almere, en door een bijdrage van de RABO Clubkas Actie 2018 en de gemeente Almere. De oorspronkelijke maker en de conservator Museaal Depot van Batavialand zijn als adviseurs bij de restauratie betrokken. De maquette bestaat uit 27 delen van verschillend formaat met een totale oppervlakte van 560 x 470 cm. Met dezelfde bescheiden maquettematerialen en -technieken die ook zo’n 25 jaar geleden gebruikt zijn, is de maquette stukje voor stukje teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Voor het bijplanten van honderden boompjes die in de loop der tijd verloren zijn gegaan, is elektradraad gebruikt van dezelfde rollen als in 1994. De Rode Donders, ooit op mysterieuze wijze verdwenen, zijn herbouwd en weer te bewonderen.

Tijdens 1, 2 en 3 november, wanneer de maquette te zien is in BataviaLand, is steeds een deel van het restauratieteam aanwezig om vragen te beantwoorden en verhalen te vertellen over de restauratie van de maquette en de bijzonderheid van de Regenboogbuurt. Dus grijp deze unieke kans!

Extra bijzonder: alle huizen in de Regenboogbuurt (die stuk voor stuk op de maquette te zien zijn!) hebben inmiddels een gratis entreeticket voor 1 persoon voor dit bijzondere weekend in de bus gekregen. Dit is ter beschikking gesteld door Batavialand en door de maquettevrijwilligers huis aan huis in de buurt verspreid. Met dit vrijkaartje kun je héél Batavialand bezoeken: het museum met daarin de maquette, maar ook de Bataviawerf.

Uiteraard is ook de museumkaart geldig.

Klik hier voor meer informatie over deze tijdelijke tentoonstelling op de site van Batavialand.

Klik hier voor de openingstijden van Batavialand.